The Croque Monsieur. - Looking for sara

TDSC_0158

The bona fide French cliché, le Croque Monsieur, känns som det franskaste man kan äta. Trots att vi egentligen är ganska långt från allt det franska köket någonsin lärt oss. Stapelvara på parisiska bistrots, och nästan ett måste om man är i Paris att sitta på något riktigt franskt hak med griffeltavla och snorkiga kypare i långa, vita förkläden, och njutningsfyllt trycka i sig en Croque Monsieur.

Eller göra hemma. Varsågoda för recept på den perfekta ”crocken”.

1. Bröd. Vanlig hederlig formfranska funkar, men vackra skivor av gott surdegsbröd är bättre. Enligt många är det comme il faut att skära bort kanterna, men det gör man efter tycke och smak. Jag har alltid gillat kanter.

2. Ost. Gruyère eller Emmental är klassiker i sammanhanget. Jag gillar ännu mer riviga, lagrade ostar, men fördelen med dessa är att de smälter bra.

3. Bechamelsås. Att hälla över den färdigmonterade smörgåsen.

4. Dijonsenap.

5. Skinka. Tjocka skivor av riktig, ej processad skinka.

6. Smör. Rumstempererat för att inte slita sönder brödet när man brer.

Man monterar sin smörgås. Sedan kan man köra den under grillen, eller steka i smör. Klassiskt är att rosta brödskivorna innan montering, och sedan grilla i ugnen tills osten smält och bechamelsåsen blivit bubblig. Det finns tusen sätt att uppnå en ganska fantastiskt god och enkel rätt.

Bon Appetit.

 

 

3 Comments

Write A Comment