Scener ur ett äktenskap. - Looking for sara

kycklingFick panik när jag trodde att jag tappat bort min mobiltelefon. Lämnat den någonstans bara, så att alla skulle kunna läsa mina sms. I synnerhet det ganska ovärdiga SMS-grälet jag hade med den signifikanta andra i morse.

Sms-gräl är väl snudd på sämsta sortens gräl. Hatar att gräla, och i mitt huvud tar jag min resväska och mina barn och går vid minsta gräl. Lite tröttsamt för den signifikante andre som tror att en viss gräl-kvot ingår i ett förhållande.

Jag vet inte. Vissa tror på allvar att det är bra med gräl – kanske inte de fåniga sms-grälsen – det tar ju lite udden av ilskan att behöva knappa in sina dräpande argument på en mobiltelefon – men de andra.

Jag vet inte. Är sjukt konflikträdd och sopar ofta under mattan. Vad har ni för grälstrategier? Grälar ni överhuvudtaget? Utan att skilja er varje gång?

Äsch, nu villjag bara gå hem och ställa in fredagskycklingen i ugnen och eventuellt be någon om ursäkt. Det är eventuellt så att det är jag som varit dum.

7 Comments

 1. Jag är inte det minsta konflikträdd men tycker att gräl är överflödiga i en relation. Packar resväskan i huvudet vid minsta tecken på gräl. Om det inte handlar om gräl pga hunger eller pms eller stress mm. De är oftast så futtiga att man kan fnissa åt dem efter en middag, choklad, sömn … Men de där andra grälen, de som uppstår för att den ena egentligen är irriterad pga något annat? De är förödande. Jag har en tumregel (förutom att alla måste ha koll på när kvinnan i relationen har pms) och det är att vara brutalt ärlig om v a d det är man är irriterad på e g e n t l i g e n. Ett gräl som inte tar slut handlar inte om det man grälar om, det handlar om något annat. Jag vill ha brutal ärlighet tillbaka också. Livet är för kort för gräl.

 2. Jag e grälsjuk som få.. höjer rösten vid minsta lilla- det har ju inte direkt förbättrats av att den andra parten har ordentligt nersatt hörsel som kräver en viss volym även till vardags… tror dethär är lite hur man e uppvuxen… hemmahos mig var alltid nån i luven på varandra och det. VAr vardagsmat att nån bad någon dra till nått varmare ställe.. hemma hos mannen höjde ingen nångång rösten -svärmor har nöjt sagt att minabarn grälade aaaldrig- hos oss sysslade vi mest med10 sätt att plåga ditt syskon. De första 20 gångerna hag emh oraktiserade mm mitt temperament på mannen skulle han gråtade flyttat ut.. nu har hanvant sig med att de smäller till ibland… sunt förhållande njaee men de är såhär. I 98% av fallen e de jag som börjar… men tillbaka till bardomen minaföräldrar var iluven på varandra för jämnan – inget konstigt med det liksom- medan mannen berättat att de gånger hans föräldrar grälade låg syskonen o tänkte skilsmässa snyft å bröl.. så att… folk e olika de finns väl i get rätt sätt- du å ludde måste hitta er väh

 3. Jag tycker att det rensar luften med ett gräl ibland. Men tyvärr är jag och min man helt olika grälpersonligheter. Jag vill bråka snabbt och intensivt och sen är det över. Medan han går och bygger upp något, som han inte tänker prata om utan jag måste locka fram det för att vi ska bli av med. Fast det blir vi inte alltid, han kan fortsätta sura även efteråt… Nåja, sen är han å andra sidan glad och allt rinner av honom i andra perioder.
  /Anna

 4. Det är nog olika? Jag har grälat olika mycket med olika pojkvänner tror jag? Men kanske att först i förälskefasen grälar man nästan inte alls, sedan innan man känner varandra riktigt väl grälar man stormigt, sedan skiljs man eller grälar mindre för att man känner varandra bättre? Jag vet inte. Min relation nu gick jag kanske in i relationen med erfarenheten att de flesta gräl helst ska undvikas. Jag tycker grälen kan skada relationen? Att det är bättre att försöka prata respektfullt. Men vi har gräl där vi helt enkelt tycker olika. Det är kanske enda grälet vi har egentligen. Och vi jobbar med att acceptera varandra, men eftersom vi har olika synsätt är det lite av ett gräl som dyker upp igen och igen. Jag brukar vara sur, han blir tyst, jag pratar arg eller ledset, han lyssnar, vi försöker kompromissa men det finns ingen riktigt bra lösning, men vi försöker? Och jo ibland i stunden känns det som skilsmässa, när det känns som att vi inte är överens, men bägge tror att det inte är värt det. Vi vet att vi vill leva tillsammans. Ja sedan är det ju när man är trött, stressad, irriterad som man kan vara otrevlig mot den andra personen men det tycker jag vi hanterar bra. Vi ser varför den andra personen är otrevlig och försöker muntra upp, avlasta, hjälpa till istället? Att en person kan vara sur i taget… Inte bägge samtidigt. Att man inte grälar när den andre har mycket jobb, träffar vänner, sin familj utan att man väntar lite med grälet… Att vi prioriterar lika. Familjen först?

 5. Jag har grälat väldigt mycket med min man men de senaste åren har det blivit mindre och kortare gräl.Jag blir snabbt arg men lugnar också snabbt ner mig.Vad som betyder mycket är vad som händer efter peaken av affekt,då man ofta surar menr mer mottaglig än då man är flyförbannad.Hur man reder ut grälen påverkar kommande gräl vill jag tro. Som någon skrev så kan det vara bra att säga vad man egentligen är irriterad eller leden över och kunna prata om det.Och tillåta olika syner att existera samtidigt gällande samma fenomen. Och att inse att man själv haft fel ibland är viktigt och att våga ifrågasätta sina tankar och beteende gör man bara med nån man litar på.

 6. Hola,
  Jag och min sambo grälar varje vecka. Ibland flera ggr per dag. Jag har alltid rätt och han har alltid rätt som jag brukar säga till vâra vänner, haha. Vi har nu varit ihop i 22 âr sâ det är kanske inte sâ himla dâligt att gräla? 😉 Det jag har hört är att det finns olika sätt att gräla pâ och att man skall vara försiktig med hur man grälar. Typ inte tappa respekten för varandra eller säga fula saker (typ du är tjock, lat, latmask eller andra ”smeknamn” och dylikt osv.) till varandra under grälet. Vâra gräl är mer inriktade pâ hur den andra har betett sig i en viss situation eller vad den andra har sagt, dvs. det man tycker att den andra har gjort fel eller som har gjort oss irriterade, ledsna osv.

  Vi har även en regel om att vi inte fâr storma ut ur rummet eller hemmet under ett gräl och sâ mâste ge varandra vâr godnattpuss oavsett hur sura vi är pâ varandra. :)

  Läste ett interessant inlägg häromdagen om par som har varit ihop i över 20 âr: https://qz.com/884448/every-successful-relationship-is-successful-for-the-same-exact-reasons/?utm_source=kwfb&kwp_0=317583

 7. Anna Stouvenel Reply

  Det handlar inte om att vara konflikträdd, det handlar om att kommunicera bättre. Om du grälar sâ blir du kanske av med din frustration en stund, men den kommer tillbaka mângfalt och du har egentligen inte löst problemen. Jag och min man grälar i princip aldrig. Vi har gâtt igenom sâ mycket tillsammans, har samma syn pâ saker och ting, Om det händer att jag blir arg/sur pâ honom sâ beror det pâ att jag själv är trött.

Write A Comment