Överlevnadsguiden för bonusfamiljer. - Looking for sara

13055058_10153616180632756_106713690771628130_o

Kom över en bok om bonusfamiljer. En Fältguide för bonusfamiljen av Moa Herngren.

Tänkte få konkreta råd och tips om hur man förhåller sig som styvmamma (andra-mamma, vuxen kompis, skugga i vardagen) och hur man förhåller sig till att ens mans ex helt plötsligt blivit någon sorts avlägsen familjemedlem eftersom man delar barn, liksom?

Har läst några kapitel och insett:

A) Hade ingen aning om hur dåliga oddsen mot oss är. En bonusfamilj verkar ha få chanser att överleva. Vi har varit ignoranta, och det kanske är tur?

B) Hade ingen aning om att vi verkar ha det förhållandevis lätt. Vi gillar ju varandra, allihopa! Har varit ignorant om hur trassligt det verkligen kan vara i bonusfamiljer.

C) Att man inte kan jämföra sig med en kärnfamilj. Att i en bonusfamilj finns flera familjer och de måste få finnas. Tror jag, åtminstone till en början. Det kan tydligen ta fem, sex år innan en bonusfamilj hittar sitt sätt att finnas. De som inte separerat innan de där fem, sex åren vill säga. Klart man vill vara en lyckad kärnfamilj, men bra att känna att en bonusfamilj inte är the second best. Det är bara annorlunda.

Annars  är mitt tips att vara flexibel. Med barnens scheman, i relation till exen (har ens nya kille kids så blir hans ex någon sorts figur med storr roll i ditt liv – deal with it).

 

1 Comment

 1. Anna-Lena i Frankrike Reply

  Jag har också börjat fundera på såna här saker. Min pojkvän har en liten son på två år från sitt tidigare förhållande. Men jag har ju inga barn ännu.
  Jag har funderat på hur jag ska vara som ”styvmamma”… För helt ärligt så kan jag säga att jag älskar den här pojken, inte som mitt eget barn, inte alls, men som sonen till mannen jag älskar mer än något annat!
  Jag vill inte vara ”mamma” till honom… men jag vill heller inte vara kompis med honom. Men kanske någon vuxen som han kan prata med som han kan ha roligt med, som även kommer att bestämma vissa saker, men som inte är en förälder.
  Hur ser du på din roll?

  Sen p.g.a en stor vårdnadstvist mellan min pojkvän och hans ex så har jag faktiskt inte träffat henne ännu… Jag tror inte att hon vill det. Men någon dag kommer det väl att hända.
  Jag tycker inte mindre om hans son för att han har honom med någon annan som vissa verkar göra, jag tänker inte ens på det när han är hos oss, det är bara min pojkväns son.

Write A Comment