Mellis-muffins med kokos och äpple. - Looking for sara

appelmuffins2Barnen har med sig mellanmål till skolan varje dag, de äter mellis någon gång mellan 16.15 (skolans slut) och 17.00 (när de post-skolära aktiviteterna tar slut och de överlämnas till garderie (lilla) eller étude (stora, för läxläsning) fram till 18.

Skulle tro att 100 % av alla franska barn och ungdomar äter mellis i tidspannet mellan 16.00 och 16.30. Brukar bekräftas i lekparker, barn som ber om någonting att äta klockan 15.50 möts med ett ”mais ce n’est pas l’heure”.  Det är inte mellis-tid än.  Le goûter klockan 16 är en institution man inte rubbar. Fransmän blir överlag lite stressade om man inte äter på nationellt utsatta mattider, till exempel middag före 19.30. Jag är lite rebellisk, Nosse-Bosse svälter ihjäl om han inte får middag 18:30 och med de andra barnen brukar vi äta vid sju, eftersom jag vill att de ska vara i sängen klockan åtta, sen släcker vi halvnio för de stora. Vi är såna rutin-junkies i den här familjen.

Men det där är lite knepigt, alla barnen har så olika mellanmål, och jag försökte länge med bananer och frukt, men andra barn kan ha med sig hela paket med Oreo-kakor eller kinderägg och sånt… Och mina barn älskar köpekakor förstås, men jag försöker fixa hembakat, och smyga ner lite frukt ändå.

I alla fall. Häromdagen gjorde jag muffins som var lite paleoinspirerade, och som blev supergoda, mycket tack vare kokosoljan. Sötman kom från de mosade bananerna, och lite riven vit choklad. Ska definitivt göra dem igen!

2 mosade bananer / 4 ägg /6 msk kokosolja / 1,5 dl havremjöl / 1,5 dl havregryn / 2 tsk bakpulver / 2 äpplen i bitar/ hackad vit choklad

Smält kokosoljan. Rör ihop med bananerna, rör i resten av ingredienserna. Grädda i 180 grader 10-15 minuter.

 

4 Comments

  1. Kan du inte berätta lite om den franska skolan. Går små barn i skolan till 16.15?! När börjar de på morgonen?

    • Skoltiderna i hela Frankrike verkar vra 08.20 till 16.15. Nästan alla börjar när de är tre år fyllda (med de här tiderna), men skolplikten är från 6 år… Det är inte som i Sverige där föräldrar vekra rkunna hämta vid tre, jobbar man så blir det fritids antingen efter eller före skolan… Berättar gärna mer om franska skolan! Watch this space! 🙂

Write A Comment