Klassikern: Crème Brulée - Looking for sara
brilee
Det råder lite begreppsförvirring kring dessert-klassikerna crème brulée, crème caramel, et crème catalane. Crème brulée och Crème Catalane är snarlika, trots att den katalanska efterrätten oftast kryddas med citron eller kanel. När jag var liten serverade min mamma ibland bryléepudding, som dallrade och vibrerade i skålarna, med en sjö av kolasås runt i kring. Trots namnet, tror jag att bryléepuddingen är närmare la crème caramel, som inte heller är bränd (brulée) på toppen.
Hur som helst: Älskar denna efterrätt, som tar ett par ögonblick att göra bara. Jag är i och för sig expert på att bränna vid mjölk så jag försöker vara ganska koncentrerad, men har man bättre kastrullkarma behöver man nog inte oroa sig.
– 6 äggulor
– 40 cl grädde
– 25 cl mjölk
– 200 gram socker
Koka upp mjölk och grädde, ta bort från värmen. Vispa i sockret, låt svalna. Rör i äggulorna, och värm upp försiktigt, försiktigt, det ska inte koka. Häll ner i portionsformar.
Grädda i ugnen, på en bakplåt täckt med vatten, 40-50 minuter (180°C).
Förvara i kylskåp innan servering. Vill man vara fancy strör man över muscovado – eller råsocker och bränner gyllene med gasbrännare.

2 Comments

  1. Så gott! Har aldrig testat att göra crème bruleé själv utan bara beställt det på restaurang. Kanske skulle ta och våga mig på ett försök/Andrea

Write A Comment