Kids solo. - Looking for sara

Börjar lite vagt fundera på om jag ska checka in tjejerna på egen resa till Sverige i sommar, bägge är över 5 och får flyga Kids Solo nu. De är ju flygvana och så, men det känns nervöst. Nämnde detta för en kollega som har sin familj i Kina, att jag inte visste om jag var redo att klippa navelsträngen på det här viset?

Hon ba: ”Skojar du, jag längtar tills min är så gammal att jag kan skicka henne till Kina på loven”.

Jag relativiserade och tänker att det är en superbra idé. Tanken är ju att de ska kunna åka själva och nån gång måste man ju börja. Herregud, har en kollega som blev skickat på internatskola vid 6 års ålder? Måste sluta vara så överbeskyddande.

Tankar och erfarenheter kring detta? 😀

8 Comments

 1. Nu har ju jag inte barn men jag tänker ge min åsikt ändå 🙂
  Jag tror att det kan vara jättebra för deras språkutveckling eftersom du inte är där för att ”översätta”. Vad det gäller resan är nog dina tjejer tillräckligt modiga och ”vuxna” för att resa ”själva”. Dessutom är de två så de har ju varann.
  Det var allt från mig! 🙂

 2. Vi har vänner som skickar sitt barn ensamt sedan han fyllde 4 mellan Nice och Paris. Och barnet är busigare än mitt. Det verkar funka bra, och barnet tycker det är jättespännande! Jag flög inrikes när jag var 7 utan problem. Mitt barn är 5 och han skulle klara av det men vi tycker inte att han är riktigt redo ännu. Men tror mycket det handlar om barnens personlighet. Tar de ansvar, lyssnar, är orädda, kan sitta still hela flighten, gillar att pyssla eller kolla film, eller är de lite mer busiga, kan inte sitta stilla eller ängsliga eller blyga och inte kan sköta toabesök själva typ.

 3. Vi har skickat iväg våra två äldsta tjejer från Sverige till farmor och farfar i Paris. De var 7 respektive 10 och åkte dit en vecka på sportlovet. Det funkade hur bra som helst. De hade roligt på flyget och var stolta över att ha klarat sig själva (med assistans, naturligtvis).

  Precis som Alexandra säger är det bra för språket också. De måste anstränga sig och prata franska hela tiden.

 4. Hola,
  Jag började flyga själv till Finland när jag var 7 âr tror jag att det var. Jag kunde ingen finska och mina föräldrar skickade mig till min mormor och morfar. Det var lite läskigt att flyga tyckte jag eftersom mânga flygvärdinnor inte kunde svenska (jag flög antagligen Finnair…), fast jag tyckte alltid ändâ att det var spännande och roligt. En gâng var det värsta snöstormen och planet fick gâ ned och vänta i Helsingfors eller nâgon annanstans (minns ej var, men det var inte dit jag skulle) och dâ var det bara jag och en annan liten kille som blev kvar över natten???, Minns inte riktigt, men flygplatsen var tom och vi sprang omkring och lekte med vagnarna och det var nâgra som jobbade där (kanske i flygtornet eller liknande) som ”passade” oss. Kanske inte det mest optimala, men de kunde ju knappast skicka oss till ett hotell över natten utan att nâgon passade oss. Men är inte helt 100% att det var under hela natten. Hur som helst sâ lärde jag mig finska tack vare dessa resor själv till min mormor och morfar som knappt kunde nâgon svenska. 🙂
  Mvh,
  Marina

  • MEn paniken i att barnen blir fast ÖVER NATTEN någonstans? Mina tjejer känner mina föräldrar bra, vi har varit där två gånger per år faktiskt, plus att de är två och kommer att ha sällskap av varandra!

 5. Tänkte först att det hör har jag ju ingen erfarenhet men det har jag även om det gäller resor inom Sverige. Min son, som annars är en ganska försiktig person, ÄLSKAR att resa själv. Han har hälsat på kusinerna i Stockholm och även mormor och morfar sedan han var 7-8 år. Först med flyg och sedan 10-års åldern även med tåg. Han har verkligen ”vuxit” av att göra det och nyckeln tror jag har varit att han vill det själv. Mobiltelefonen har också inneburit en trygghet såklart. Nu på jullovet blev han strandad I Katrineholm på väg hem från Sälen (3:e och sista bytet). SJ ställde upp (kan ha berott på arg mamma som ringde kundtjänst) och han fick taxi till mormor och morfar 6 mil bort sent på kvällen. Ny resa sista biten dagen därpå. Han var kolugn och klarade det hur bra som helst.

  • Oh, roligt med bra erfarenheter! Jag tror också att de växer av det, det handlar nog om mycket stolthet att fixa det själv!

 6. Pingback: Låta barn klara sig själva – När du inte orkar ringa en vän

Write A Comment