COmmandmeNtS. - Looking for sara

sara

Mina julbudord, för att hantera stress, lite allmän julångest, SDD, gamla jultrauman vi inte kan göra oss av med, höga förväntningar och magi som inte infinner sig – och magin infinner sig aldrig i julrusningen i ett köpcentrum en eftermiddag i december.

 1. Du ska inte spendera tusenlappar på julklappar som ingen behöver. Vi köper ett karaoke till barnen, ingenting åt varandra, gåslever till värdparet i Sverige och, kläder som barnen behöver och kanske varsin bok. Vi har allt vi behöver och vi gör så mycket roligt ändå.
 2. Du ska inte ta med barnen till stökiga gallerior med hysterisk julmusik och konsumtionshets. Hellre till kyrkan på adventsmässa eller lucia.
 3. Du ska inte klandra dig själv för att du inte bakar lussebullar, pepparkakor, lägger in sill eller slår in hundra söta julklappar till den där personliga advenstpresentkalendern som du ändå inte gjorde. Jag känner folk som tar kompledigt för att julhandla och baka. Gör inte det. Sitt i lugn och ro på kontoret. Julhandla är ändå inte ledigt.
 4. Du ska inte skaffa en riktig julgran. Det kan andra göra. Så slipper du sopa barr till fram på vårkanten. I synnerhet om du ändå inte kommer att vara hemma på jul.
 5. Du ska inte skicka julkort. Jag vet, det är jättegulligt och så, men skulle de ha en chans att vara framme till jul skulle du redan ha postat dem. Och det gjorde du inte.
 6. Du ska inte försöka träffa hela släkten plus fjorton vänner inom loppet av fem dagar. Inte ens försöka.
 7. Du ska lära dig att säga nej. Till inbjudningar, till att arrangera jobbets julfest, till att baka lussebullar till förskolans julfika. (I’m getting there. Eventually. Men tills dess är det jag som kirrar jobbets jullunch, bakar pepparkakor till Romys julfika och säger ja ja ja inga problem fast jag menar nej nej nej inte en chans i helvete. Det kan andra göra, som inte heltidsjobbar, har fyra barn och ingen bil.)
 8. Du ska vila och njuta av ledighet. Försöka vara ute i vintern och visa dina parisiska barn hur man åker pulka med klass.
 9. Du ska påminna dig om vad julen handlar om. Det behöver inte vara religion, men kärlek, omtanke, ljus till världen, fred på jorden. Återhämtning och ett steg tillbaka från stressen. Inte mera stress.
 10. Du ska ge dina barn magiska ögonblick, tända tomtebloss, ta med dem till kyrkan på luciatåg, titta på adventskalender tillsammans om de är små, ta med dem till familjen i Sverige, vänta in julen där, få hugga en gran på riktigt, få göra snölyktor och kanske åka till tomteland i Mora.

Jag längtar mer efter raggsocksjul än glitterjul. Men längtar massor. Nu när jag släpper stressen.

 

3 Comments

 1. Amen!! Skriver under på allt utom den riktiga granen -där är jag obeveklig🌲

 2. Alexandra Reply

  Självklart! Nu har jag inga barn, men skulle hemskt gärna ha sluppit julklapps”hetsen” (inte så farlig i vår familj) med systerdotter och systerson (sambons) och svärföräldrar… Vi och de har allt de vill ha… Men nu är det inte jag som bestämmer…
  Ser framemot att gå på Lucia firande mer er på söndag!!

  • Ja! Vi kanske kan ses tidigare till och med? Vet inte riktigt hur vår dag ser ut, men vi kan höras om det! xxx

Write A Comment