Gifta sig utomlands. - Looking for sara

Hm. Att gifta sig verkar ju inte vara helt komplikationsfritt. Borgmästarämbetet kräver buntvis med formulär och blanketter. Födelsebevis känns ju relativt straight forward , men vad är det här celibat-certifikatet?

Jag har administrativ fobi och tycker att det är orimligt jobbigt att samla ihop alla papper som krävs. På grund av detta har jag inte förnyat mitt körkort trots att dett gått ut. Om det är krångligt att gifta sig så försök att byta ut ditt utgångna, svenska körkort mot ett giltigt franskt. Oh well.

I Frankrike blir jag alltid så förvånad över att inga instanser verkar kommunicera med varandra, och att man till exempel VARJE ÅR måste lämna in en miljon handskrivna blanketter till skolan MED SAMMA info man gav dem förra året. Lagras det inte någonstans?

Någonstans i Frankrike när vi skickade in blanketter om skilsmässa så tycker man att det borde ha NOTERATS, men nu måste jag BEVISA för min kommun att jag är skild för att få gifta mig?

Suck.

 

 

 

Author

9 Comments

 1. Hah – här i Tyskland var jag tvungen att lämna in min 9 år gamla skiljsmässodom för att kunna registrera min nyfödda dotter nu i december!

 2. Fast du vet, det kan vara bra att kolla att bigami inte begås av någon av parterna? :). Det kollar Skattemyndigheten upp i Sverige också.
  Courage!!!

 3. Åtminstone 100 handskrivna blanketter ska lämnas in till skolan varje år här i Sverige också. Dock slipper vi visa upp betalda teleräkningar stup i kvarten… 🙂

 4. Anna Stouvenel Reply

  Jag kommer ihâg att det var ganska komplicerat när jag gifte mig âr 2000 och att jag med min knappa franska fick kämpa med borgmästeriet. Förnya körkortet gick däremot riktigt snabbt. Om du gör det sâ bli inte förvânad över att du mâste stâ med bl a böjda knän framför en kommission . Nu har jag ett gult franskt körkort!

 5. Anna-Lena Reply

  Yes, jättekomplicerat! Men som allt annat här i Frankrike när det gäller administration… Jag har startat eget för ett år sen ungefär (auto-entrepreneur som ska vara så enkelt) och jag får så mycket papper att fylla i…det är helt otroligt!

  Vi Pacsade oss också förra månaden och då behövdes ett intyg om att jag inte var omyndigförklarad! Det kommer säkert du att behöva ta fram också. Typ, jag betalar skatt, jag har mitt egna företag, jag hyr ett hus, jag är skild, jag är gravid, men ändå så behöver dom ett intyg att jag faktiskt får ta egna beslut. Helt otroligt!

  • admin Reply

   Hahahahaha jag dör! Dubbelkollade listan på papper, och yes, de vill veta att jag inte är omyndigförklarad. Dör på allvar.

 6. Hehe, samma i Spanien. Gissa varför vi aldrig har registrerat oss som sambor (har försökt) eller gått igenom ett giftemål?
  Här skrev jag ett inlägg om när vi faktiskt hade ALLA paper som behövdes för att förnya dotterns pass! Trots mannen vid skrivbordet bredvid som försökte sabba för oss. Den tillfredssställelsen… Jag känner den fortfarande.
  Och du har väl inte missat den otroligt träffande Asterix-filme The place that sends you mad? Det känns faktiskt lite uppmuntrande att se den. Tröst. man kan skratta åt eländet. Igenkänningsfaktorn hög. https://www.youtube.com/watch?v=JtEkUmYecnk
  Eller kortfilmen 036, som är ett måste att se för varje utlänning som flyttat till Spanien. Det är detta som vi alla drömmer om, vi som försöker fixa någon administrativ grej! https://www.youtube.com/watch?v=b1K31w05eW4

 7. Haha, ja svensk byråkrati är ju känd för att vara effektiv och det förstår man ju efter att ha läst inlägget och Annikas historia… Oh my, hur orkar folk med. Jag äääälskar att man kan göra det mesta på Skatteverkets (eller valfri annan institutions) hemsida med e-legitimation.
  Men det där celibat-certifikatet, det var väl ändå ett skämt?!? 🙉

Write A Comment