Gifta sig i Sverige. - Looking for sara

Hej.

(Frågar åt en kompis). Kan man gifta sig i Sverige om man 1) är svensk medborgare 2) folkbokförd utomlands?  Eller måste man på tråkvis gifta sig i kommunen där man bor?  Snela hjelp, ni brukar veta precis allting när jag är vilsen? Vi måste ha hindersprövning i vilket fall från Sverige (så att ingen kan komma inrusande fem i tolv och skrika Nej gör det inte?)

Mitt hjärta slog dubbelslag vid tanken på att gifta mig hemmavid? Och att få säga JA och inte OUI?

 

Author

11 Comments

 1. Hej Sara,

  Det går alldeles utmärkt. Jag gifte mig i Sverige när jag var folkbokförd i Belgien med en fransk medborgare som också var folkbokförd i Belgien. Sverige är ett av de ”snällaste” länder som finns just med detta. Vill du ha mer info så får du mejla. Jag svarar gärna.

  • admin Reply

   Åh, fantastiskt! Ja! Mejlar dig efter galen julhelg! Tack!

 2. En annan Sara Reply

  Det går! Jag gifte mig i Sverige 2012 när jag var folkbokförd i USA med en brittisk medborgare som också var folkbokförd i USA. Jag har för mig att kyrkan tog en nominell summa (typ 200 SEK) eftersom vi inte var folkbokförda i kommunen/stiftet men annars var det inga problem alls.

  • admin Reply

   Ok! BRA att veta, det här känns ju hoppfullt!

 3. Som de andra skrivit går det så bra så! Jag gifte mig med en amerikansk medborgare i Kungsbacka kommun och jag själv var folkbokförd i Stockholm. Glöm bara inte att ni ska registrera ert äktenskap i Frankrike också. Eller så sker det automatiskt för att det är inom EU? En yttepytte sak i det stora hela.

  • Och dessutom: vi vigdes av ett kommunalråd som var verksam i Mölndals kommun. Ett himla mishmash alltså och minsta problemet i sammanhanget.

   • admin Reply

    Aha… Måste ringa skatteverket. Tänker att det kanske ordnar sig med god vilja från alla inblandade?

 4. Jag gifte mig i Stockholm när jag var folkbokförd i Storbritannien, med en fransman folkbokförd i Frankrike. Vigsel i Engelska kyrkan, de tog också en liten avgift för besväret. Hindersprovningen var lite knepigare vad jag minns, när fransmannen skulle infinna sig personligen för att lämna in papperna, men det kanske har ändrats. Det var diverse dokument att översätta etc, som vanligt 😉 sen skickades vigselbevis till franska ambassaden i Stockholm som registrerade i Frankrike och skickade en livret de famille. Lycka till med alla planerna, och GOD JUL!

  • admin Reply

   TACK i efterskott… Oh, är så trött på administrativa grejer och formulär som ska fyllas i, haha. Det tar bort lite av det magiska i att gifta sig! 😉

   xxx

Write A Comment