Överlevnaden. - Looking for sara

 

toast vin

Annan grej: Fick en gullig fråga om hur vi överlever vardagen, när två vuxna individer plus fyra små individer plus ett parförhållande ska få plats och utrymme att andas, froda växa under samma tak? När man inte orkar ha seriemaraton som förr med sin kille på grund av småbarnströttman?

Om mina strategier.

Strategier? Just nu ganska många sänkta ribbor. Vill man kunna kolla serier en hel kväll när barnen sover får man skippa att måla toalett-taket, städa sig utmattad eller rensa garderoberna. Då får man prioritera att ikväll kollar vi på teve, du & jag. Ingenting annat får göras. Och du får inte springa upp i reklampauserna och tömma torktumlaren eller sortera strumpor.

Då funkar det. Men då måste man kunna släppa på annat. Att vända på prioriteringarna ibland.

Och också acceptera perioderna då prio ligger på annat. Vi har jetlag i vårt förhållande just nu, jag lägger mig vid 22 pga av omättligt sömnbehov och älskar att läsa och bläddra tidningar i sängen innan jag somnar, och L måste ofta jobba några timmar sedan barnen är lagda och då blir det ju ingen quality time mer än hello stranger röjer du köket eller lägger du barnen? Och ses man nästa gång över kanten på sitt morgonkaffe när den signifikanta andra springer till tåget och några andra inte hittar sina gympaskor.

Tröttheten går ju i perioder också. För ett par månader sedan var jag helt förbi vid 21, somnade så fort jag lade huvudet på kudden, eller i soffan om jag blundade en sekund, men det kan man också kanske bara acceptera i en period. Sen kommer energin tillbaka – tillsammans med våren – och man orkar lite mer.

Att känna sig otillräcklig som mamma, som partner, som kollega och vän… det verkar höra till. Känner cirka noll personer som känner sig alldeles tillräckliga på samtliga plan.

Mina tips är i alla fall vardagslyxen. Lite vuxen-tid ett par gånger i veckan när barnen lagt sig? För att hinna prata ikapp. Vi funderar på att ta hjälp med städningen ett par gånger i månaden. Köpa oss tid. Prioritera vi-tid framför egentid. Att se till att hitta tid under helgen när hela familjen slappnar av – tänk lejonflock vid vattenhål – utan några som helst krav. Vi har inte fått loss några restaurantbesök eller så utan barn det senaste året, eftersom vi inte riktigt har någon att lämna bebis med. Det kan vi sakna massor. Men som sagt, god mat hemma när barnen sover är fint det med.

Vilka strategier har ni?

 

6 Comments

 1. Vi leker med hunden och skrattar åt hur fånig han är när barnen somnat. Roligare än så blir det inte just nu!

 2. Min son berättade just att han uppskattar att jag alltid tar mig tid att reflektera tillsammans ned honom. Att tryggheten i att veta att jag alltid finns där överskuggar allt hemskt som kan hända. Att även dagar vi inte pratar så mycket med varandra känns som lyckliga dagar eftersom det finns full respekt oss emellan. Som människor, inte som barn och förälder. Jag tänker att detta nog är grunden för ett förhållande också? Att om tilliten och respekten finns och man visar den för varandra, då spelar det mindre roll om man faktiskt är på restaurang eller annat. Då klarar man livspusslet bra ändå.

 3. Våra tre är tätt födda, inom 4,5 år, och barnvakter i vardagen hade vi inga alls under hela barnens uppväxt, så fokus på familjetid när vi var lediga och så tid på tumanhand när barnen lagt sig. En gång om året restaurang, om sommartid kanske med övernattning i en grannstad för då kunde barnen vara med släkten.

  Faktum är att vi slarvar mer nu när ungarna är vuxna och vi har all tid i världen. Lätt att gå i egna cirklar när man inte längre behöver hugga i tillsammans.

 4. Tack för att du tog dig tid att svara❤ Ska sätta mig ner med min man och komma med förslag på sånt han tycker är viktigt och sånt jag tycker är viktigt. Det kommer bli bra!

 5. Det är ju verkligen intensivt under de här åren…hej från vabhemmet liksom 😉
  Tänker att det är så klokt att sänka alla ribbor, välja sina strider och vara snäll med sig själv i alla lägen.
  Vi försöker (och lyckas inte alltid, gud bevare) med att ha kickoffsamtal två gånger om året där vi utifrån olika livsområden (parrelationen inkluderad) skriver ner mål och önskningar. För ett år sedan hade vi alltid hemmadejt på onsdagar för att fokusera på oss som par och utöver det försöker vi komma iväg på en resa per år (två, tre nätter) för att vi båda gillar att resa. I vardagen har vi inga barnvakter så då är det svårt. Då försöker vi precis som ni bestämma att ikväll är ser vi serien oavsett högar med tvätt och diverse pianoläxor ladidaddi…
  Att dela upp barnen var och ett för att ge båda tid (och låta dem vila från sina konflikter osv)
  Gör att alla får lite andrum. Men såklart också familjetid. Ja allt ska in 😉
  Svamligt blev det här.
  Ha en fin onsdag!

 6. Städhjälp!! Förbättrar livet avsevärt när barnen är små. Helst fredagar. Underbart att unna sig vackra blommor och komma hem till ett nystädat hus. Prioritera stenhårt och välja bort! Välj bort saker som du inte orkar, människor som tar för mycket energi. Låt inte barnen ha tusen aktiviteter var utan låt dom vila lite också. Med facit i hand nu när barnen är borta så är det en så kort tid i livet. Dessutom känns den som den bästa. Nu har jag tid att träna, jobba mycket, resa och göra massa härliga sker tillsammans med min man, men gud vad jag ibland saknar dom små kropparna, händerna som vill hålla och att vara medelpunkten i barnens liv. Det är en stor skillnad och har krävts en hel del acceptansövningar. Nu köper vi nog en hund:-)

Write A Comment