Livet efter kärnfamiljen. - Looking for sara

Min frissa klippte mina barn samtidigt som vi pratade om hur vanligt det är med styv – och pusselfamiljer, blended families.

På mina barns skola – en vanlig elementärskola i Parisregionen – är det vanligare att ha skilda föräldrar än att inte ha det.

Och frissan tyckte att det bara är fördelar för barnen. ”Barnen blir mycket mindre isolerade, de får in flera vuxna i sina liv”. Så är det. Familjen blir utökad, och den utökade familjen blir viktigare.
Som ensamstående mamma, till exempel, måste man ta till hjälp, och förlita sig på andra vuxna.

Det är bra för mamman, det är bra för barnen. It takes a village to raise a child, något som gick förlorat i kärnfamiljseran. Ensamma mammor hjälper dessutom varandra oerhört mycket, när man kan.

Vi är ett gäng mammor som har varandras nummer i telefonen och vi vet att det alltid finns någon som kan plocka upp våra barn, eller hos någon vi kan slänga in dem, om vi behöver. En jättetrygghet.

Och frånskilda pappor verkar helt klart lägga in en högre växel i föräldraskapet, i synnerhet dem som kämpat om vårdnaden, eller de som har varannanvecka-liv.

Barnen får kanske styvmammor, och styvpappor! Mina barn har Ludde och Kim. Det är fantastiska personer, som har enormt mycket att tillföra mina barns liv. Och det är 2 personer till som anser sig ha fullt ansvar för mina barn, det är ju fantastiskt!

En éloge till alla blended families alltså.

 

Author

7 Comments

 1. Det finns verkligen inga som är så generösa med hjälp som ensamstående mammor! Vad hade jag gjort utan dem …? Jag upplever att barn i blended families får mer jämställda tankar , empati och förståelse för omvärlden. Ok, jag är en smula partisk, men kan ändå se skillnader.

  • admin Reply

   Jag med! Och som föredetta singelmamma känns det så självklart att jag säger till andra ensamstående mammor: Släng in kidsen till mig en söndag, och ta ledigt! 🙂

 2. Intressant! Som kärnfamilj finns det en tendens att bli självtillräcklig och bekväm och därmed sluten. Jag vill också ha en ex-man!

  • admin Reply

   Haha – det finns ju exmanspärlor, det gör ju det! 🙂

 3. Kalla mig fyrkant, men jag är o e r h ö r t glad att vårt äktenskap och familjeliv har hållit tills barnen nu är vuxna – och med gott hopp om fortsättning därefter. Det har varit alldeles tillräckligt av pusslande ändå, trots bra förskola och fritids och hyfsat flexibla jobb. Man har det som man har det helt enkelt. Jag skulle förstås aldrig leva i ett dåligt och konfliktfyllt förhållande heller. Och då hade det väl blivit ungefär som du beskriver.

 4. Många kloka och kärleksfulla vuxna runt barnen är aldrig fel. Så länge de separera(n)de vuxna kan hantera det på bästa sätt för barnen skull, samt att nya partners vill ha en bra och positiv relation till bonusbarnen så är det ju fantastiskt. Tyvärr är det ju inte alltid så, men lyckliga extended families kanske blir vanligare och vanligare i takt med att stigmat runt skilsmässor minskar.

  • admin Reply

   Hm. Det är möjligt. Tror inte att det är så vanligt med öppen fientlighet mellan föräldrar, inte som jag minns från min barndom, och kompisars skilda föräldrar. Att vilja ha en bra relation till bonusbarn är ju livsnödvändigt, hela ens kärleksrelation hänger ju på det? I alla fall en stor del.

Write A Comment