French kids don't throw food och annat. - Looking for sara

Bara kom att tänka på det här. Skillnaderna mellan franska och svenska barn. Jag är ju en svensk mamma. Men mina barn är überfranska. Och det innebär att de växer upp utan:

 1. Overall i bävernylon. Overall i största allmänhet.
 2. Galonbyxor.
 3. Frukstund.
 4. Lördagsgodis.
 5. Melodifestivalen. Vad är ens melodifestivalen?
 6. Skolavslutningar i kyrkan. Skolavslutningar i största allmänhet.
 7. Gröt.

Men å andra sidan får de:

 1. Regnkappor.  Men i princip blir man fråntagen vårdnaden om man tar ut sina barn i regn.
 2. Ingen kommer någonsin att säga ”Det finns inget dåligt väder det finns bara dåliga kläder”. Det finns dåligt väder, det är man övertygad om i Frankrike, och vid dåligt väder går man inte ut.
 3. Pain au chocolat från bageriet.
 4. Trerätters skolluncher.
 5. Simundervisning i skolan! ELler det har man kanske i Sverige? Har man? Osäker. Tror att idrott och sånt är viktigare i Frankrike.
 6. Åka karusell på torget på söndagen. En djupt rotad fransk tradition.

Mina barn älskar i övrigt att dricka mjölk när de är i Sverige! Hemma dricker de aldrig mjölk, förutom chokladmjölken på morgonen. I Sverige bälgar de i sig en liter var till lunchen.

5 Comments

 1. Igenkänning!
  (har också ”svenska” barn i Frankrike)
  Fick galonbyxor av någon svensk kompis… som aldrig användes …
  Men mina barn har lördagsgodis!

 2. Simundervisning har man. Dvs åker till badhus och lär sig simma, dyka etc. Fy vad jag avskydde det, minns jag.

  Hehe. Galonbrallor – oj vad de används! Här finns verkligen inget dåligt väder! Och det är min unge som tycker det. Hon ska jämt ut. Utomhus är det bästa som finns. Jag tycker kanske inte att utomhus är helfestligt när det är massa regn, men försöker gå ut för hennes skull… åtminstone ibland när det regnar.

 3. Simundervisningen i Sverige skiljer sig rejält mellan stadsdelar och kommuner. Det står inskrivet i läroplanen vad de ska kunna i olika åldrar och detta ska betygsättas. Hur fungerar det på en skola där simundervisning inte finns? Tja, jag fick svaret att det var skilan vana vid att föräldrarna själva ombesörjde och de hade ingen rutin alls hur målen skulle uppnås om de själva inte tillhandahöll verktygen. Att vara ensamstående mamma med kass lön i ett av Sveriges rikaste områden gör att man blir lite matt då och då … Vet inte hur mycket som sonens skola kommer undan med för att föräldrarna har pengar. Vet inte hur mycket jag har bråkat genom åren för att de åtminstone ska följa lagen. Jag är lite trött. 1,5 år kvar på skolan har han nu, kämpa Hanna, kämpa!

 4. Det har kommit ut en bok som heter ”There’s no such thing as bad weather” skriven av en svensk småbarnsmamma (Linda Åkeson McGurk heter hon) som bor i USA. Jag läste just om boken i dagens Borås Tidning, men jag gissar att det bara är att googla så kommer fler artiklar fram. Intill artikeln finns en lista över saker som förvånar amerikaner, bland annat ”Frihet under ansvar. Att barn själva får cykla i Sverige, klättra i träd, gå själva till en kompis. Vi är mer tillåtande, i USA kan man bli arresterad om barnen går till lekplatser själva. Då kan man ha utsatt dem för oacceptabla risker.”

Write A Comment