We ate this. - Looking for sara

1 2 3 4 5Helgen! Som gick till historien som helgen när vi i princip slutade laga mat! Och när vi njöt at UTE, och ingenting smakar så gott som när man äter UTE. Ett par gånger i månaden – ofta stressiga vardagar – beställer vi ett par pizzor som vi delar på. Det är superviktigt att barnen äter nyttigt och balanserat, men att äta pizza och kakor är tveklöst del av den balansen.

I Frankrike finns inte konceptet ”lördagsgodis” , ”kvällsfika” eller ”fredagsmys”. Man kan äta allt, varje dag, den enda regeln är – man äter aldrig mellan måltiderna. Så eliminerar man ganska mycket skräp. Till och med bebisar får lära sig att det enda undantaget från frukost, lunch och middag, är mellanmålet klockan 16. Annars: NADA.

Vilket är bra. Tycker jag. Barnen mår bra, är alltid hungriga till middagen, och får lära sig ett vettigt ”matschema” som man inte behöver fundera så mycket kring.

Hemlis bara, men säg inget till mina barn: När de har gått och lagt sig så kan det hända nio gånger av tio att vi äter någonting ”onyttigt” framför teven. Jo. Sån himla dubbelmoral.

Over & out.

4 Comments

 1. Vilka tider är de måltiderna ungefär?
  Känns som mitt barn äter hela tiden… frukost 06.45-07 hemma, fruktstund i skolan 09, lunch 10.30-11, mellanmål 14, fruktstund 15.30, sen middag hemma 17-18 och frukt eller macka innan läggning 20. Då äter han inget onyttigt under veckorna men blir hungrig typ varann timme även under helgen.

  • Det här är ungefär den franska modellen: 07.30 frukost, 12.00 lunch i skolan, 16.00 mellis och 19.30 middag. Tror att 100 procent av fransmännen kör ungefär samma… Men det är ordentliga måltider, de får alltid tre rätter i skolan (plus ost!) så att de inte ska bli hungriga!

 2. Så himla intressant med måltiderna i Frankrike! Är Noah inne i de tiderna? Nä?
  Vi har länge lyckats äta jättesent (pga jobb, middagstid, läggning av barn), dvs runt 19.30-20, men jag tycker det är sååååå sent, hela kvällen försvinner ju!?!

  • Jo, i stort sett. Förutom att han har svårt att vänta på middag till 19.30 så ofta äter han lite tidigare. Han får mellis klockan 16.00 av sin nanny, men är ofta ganska utsvulten redan när ja ghämtar honom! Och det är ju så att middagen avslutar dagen, i alla fall för barnen, efter efterrätten är det bara tandborstning och säng som gäller! Kvällarna är superkorta, vi hämtar barnen klockan 18, det blir inte mycket kvalitetstid!

   xxx

Write A Comment