Krispig äppelcrumble med jordnötssmör. - Looking for sara

appelpajNi kommer aldrig att förlåta mig för detta recept. Ni kommer vilja göra äppelpaj varje dag. Krispig äppelpaj med jordnötssmör och nötkrisp, vill säga. Äppelcrumble med extra allt.

Stek äppelskivorna (5 äpplen, gärna syrliga) först i ordentligt med smör, blanda sedan ner några ordentliga skedar jordnötssmör i äpplena. Krydda med kanel och socker, lägg i en ugnsfast form.  Blanda rumsvarmt smör (100 gram) med 2 dl hackade nötter (mandlar, pekan, hasselnötter), 2 dl havregryn, 1 dl vetemjöl och 1 dl socker. Blanda ihop med fingrarna. Bre över äpplena, grädda i ugnen tills gyllene och krispigt. Länge!

7 Comments

  1. Pingback: Veckans bästa » Tre tjejer i köket

  2. Kombinationen jordnötssmör och äpple var ljuvlig! Gick hem i min familj med folk mellan 3 och 38. Jag utgick från ditt recept men grundade med en pajbotten. Till en stor veckad form tar jag ungefär 5 dl mjöl, 0,75 dl socker, 150 g kallt smör, 3-4 msk sirap och 2 äggulor. Mixa, låt vila i kyl en stund, baka ut till 0,5 cm tjocklek. Klä formen med degen, lägg folie ovanpå och fyll skalet med hårda ärtor eller bönor (för att kanterna ska hålla sig i skinnet och inte rasa ner och förstöra dagen för hobbybagaren). Grädda ca 15 min i 150 grader. Ta bort ärtor och folie, lägg i jordnötsäpplen och toppa med smuldegen. Grädda ca 20 minuter på 175-200 grader.
    Om man har tid och lust kan man servera med den här kolasåsen (välj koncentrerad äppeljuice för tydlig äppelsmak): http://www.bagerskan.se/2014/10/appel-kanel-kolasas.html

      • Gör det, och bjud hem ett helt gäng! Den är mastig och räcker till många. Alternativt till en barnfamilj en hel helg (och då skickade jag ändå två rejäla bitar i en burk till svärföräldrarna…).

Write A Comment