Utom mig. - Looking for sara

Är utom mig.

Har så mycket att säga på det här temat och är alldeles vansinnig men det tjänar inget till. Nya franska presidenten har beslutat att kommunerna får bestämma själva hur många dagar i veckan barnen ska gå i skolan och min kommun har helt akut tagit beslutet att ta bort skolan helt på onsdagar. ”Budgeten hoppar glädje av sparade pengar”

Jaha. I det här landet får vissa tursamma barn gå 5 dagar i skolan, och andra bara 4 för deras kommuner ville spara pengar.  Fiffigt.

Alltså. Hur tänker man? Och nu har en 2 månader på sig att lösa problemet ONSDAGAR. Om man ska pröjsa massa dinarer för fritis så får barnen inte längre gå på sina aktiviteter (piano och gymnastik) på grund av att fritis har noll följsamhet i sina tider. Man hämtar barnen 17.30. Prick och punkt och slut. Och om man vill att barnen ska fortsätta med sina aktiviteter så får man gå ned 20 procent i arbetstid och LÖN och det funkar inte ekonomiskt. Utom mig. Hur tänker man?

Fuck them. Så jävla korkad idé att det inte är sant. Men när beslutet är taget är det liksom ingen idé att vara ilsken. Det ändrar ingenting. Men det känns både dyrt och besvärligt detta. Hela idén är så dum att det svindlar när jag tänker på det.

31 Comments

 1. Det där är en vidrigt situation. Så här är ett sätt som bekanta löste en liknande situation:
  Hitta andra föräldrar i samma situation med barn som helst har samma fritidsaktiviteter. Gå ihop och betala en nanny som utöver att ta hand om barnen också skjutsar dem till deras fritidsaktiviteter

 2. Förstår inte varför de gått tillbaka till fyra dagars skolvecka. En majoritet helt klart är nu lycklig över detta beslut men för oss föräldrar som jobbar blir det dyrare att betala fritids en heldag varje onsdag. Och för min del ligger fritids längre hemifrån så barnen får gå upp ännu tidigare. Man hör som argument att barn behöver vila sig på onsdagar men jag kan inte förstå hur så många människor lyckas att INTE jobba onsdagar (jag är dock ledig vissa onsdagar pga rullande schema ). Det borde vara bättre att dela upp skolprogrammet på 4 1/2 eller 5 dagar istället för 4. Ska allt klämmas in på bara 4 dagar blir det tuffare dagar och mer läxor väl?

  • Begriper inte! Och om argumentet att barnen är för trötta på torsdagar och fredagar om de går i skolan på onsdagar håller ju inte, barn vars föräldrar jobbar kommer ju att vara lika trötta eftersom de måste vara på centre de loisirs hela dagen. OM nu vårt mairie tänker sig att fixa platser till alla barn på centre de loisirs förstås. Så himla arg!

 3. Lärarna vill vara lediga onsdagar som förr och alla som är arbetslösa och jobbar deltid är glada. Det är såklart bra för de barnen att vara hemma. Samtidigt är det så långa skoldagar här och mycket läxor. Varför inte gå 5 kortare dagar med fritidsaktiviteter på eftermiddagarna istället.

  • Här togs beslutet över en natt – och ingen visste om någonting – så informeras föräldrarna om att från september är det det här som gäller… Lite sent till och med att komma på någon kompromiss med arbetsgivare/chefer

 4. Lite sent att meddela nu inför ht 2017, hoppas ni lyckas ordna allt till det bästa : )

 5. När vi hade två barn i en förort väster om Paris och inte fick dagisplats, så blev det billigaste alternativet faktiskt en barnflicka som passade våra barn hemma hos oss. Med betalning med chèque emploi service, hjälp i form av crédits d’impôts, och diverse PAJE-bidrag blev det billigare än två nounous (fanns ingen som hade två platser). Kolla upp detta för era onsdagar! Med fyra barn kan det mycket väl löna sig, särskilt med den finansiella hjälp man får för ett barn under tre år.

 6. Men jag förstår inte, kommer onsdagens skolarbete spridas ut på de andra dagarna istället? Extra hemarbete, läxor? Eller kommer kommunens alla ungar få sin utbildning reducerad med en femtedel genom ett beslut som tagits utan diskussion eller möjlighet för föräldrarna att påverka? Kommer de tio obligatoriska skolåren i praktiken endast bli åtta? Verkar helt sjukt att en så stor förändring kan genomföras på det här sättet!

 7. Men antal skoltid är ju samma. Så du betalar mindre fritids tisdag och fredag. Kanske jämnar ut kostnaden lite för fritids. Vi får hämta vid 13 från accueil. Men jag håller absolut med jag ser hellre fem dagars skolvecka. Däremot var ju många högerkommuner emot nap aktiviteter och vägrade införa dem. Det var ju synd om barnen däe. Jag hade hellre sett fler kommunala skolor och mindre katolska skolor. Tycker annars att det är bra att macron vill ha mindre klasser. För det ser jag som största problemet samt mobbning som är skyhög jämfört norden.

  • Grejen är att alla barn i ett land måste ha samma rätt till utbildning och vila… tycker jag

   • Ja jag tycker också att skolan ska vara styrd statligt nationellt. Gillar inte när det finns flera olika skolsystem. Tror inte det gynnar samhället eller mer utsatta familjer.

  • Man kan ju inte hämta tidigare de andra dagarna om man jobbar så etude / periscolaire kostnaderna blir ju desamma. Bara det att man nu måste betala fritids hela onsdagen, har man två barn blir det mycket pengar på en månad. Bättre att gå i skola iallafall på onsdag morgon och sen halvdag på fritids.Många föräldrar säger att barn måste få vila på onsdagar men när man jobbar måste barnen ändå gå upp. För min del ligger onsdags-fritidset längre bort än skolan så vi måste gå upp ännu tidigare…

 8. Och vi fick rösta vi föräldrar. Det var föräldraföreningarna som bestämde hos oss. Kanske ni kan prata med er föräldraförening.

  • Vår föräldraförening ställde frågan så här: ”Det är bevisat att det är dåligt för barnen att gå i skolan på onsdagar. Röstar ni för eller emot att gå i skolan på onsdagar?”. Trots att föräldraföreningen FCPE på nationell nivå är FÖR fem dagar!

 9. Anna Stouvenel Reply

  Det värsta är att det finns massor av franska föräldrar som är jätteglada över en skolfri dag i veckan. Jag har aldrig förstâtt mig pâ det systemet. Nu tycker jag att du ska ringa kommunen och frâga dom om de har lite tips pâ hur du ska göra vid skolstarten eftersom de just nu tog det här sista minuten beslutet. Vâr lilla kommun har ännu inte beslutat hur de ska göra men det kommer i vilket fall som helst inte inverka pâ familjers framtida budget. Kommunen gâr in med pengar och Familles Rurales fixar aktiviteter för barnen.

  • Oh, låter ju fint med en plan… Här finns ingen plan, inga förklaringar. Jag har skrivit till la maire för att höra mig för. Det värsta är att man är inte prioritär (heter det så?) till centre de loisir bara för att man jobbar…. 🙁

   • Anna Stouvenel Reply

    Vâr borgmästare har jobbat hârt för att all service ska finnas pâ plats i byn sâ att den inte blir en sovsal ”dortoir”. Det finns dagis, skola i vâr by och högstadium/Internat gymnasium i byn bredvid. Fritids och skolmatsal. Byborna är prioritär till all service, speciellt dagis. Men barn utifrân tas in om det finns plats.

 10. Ställer skolan samma krav på inlärning trots, få se nu…. säg typ 45 mindre skoldagar på ett år att lära sig sakerna på?

  Sjuk grej alltså!

 11. Nell Pawlowski Reply

  Alltså det här var en otrolig dålig beslut! Jag tänker först och främst att alla barn bör få samma rätt till utbildning! Jag hoppas det löser sig för er. I Norge så går barnen till skolan 5 dagar i veckan men har kortare dagar och har fritidsaktiviteter i eftermiddag. Mycket bättre och mer utvilade ungar.

 12. Någon sade att man betalar mindre fritidsavgift tisdagar och fredagar, men service periscolaire kostar lika mycket oavsett när man hämtar (inte samma som centre loisir på onsdagar och skollov. Iallafall i Meaux.

 13. Någon annan sa att det är en stor förändring med skolfria onsdagar men det är inget nytt i Frankrike. Det nya var att gå i skola på onsdac morgon men nu kommer det att bli aom förr igen. De allra flesta i Frankrike verkar vilja ha lediga onsdagar.

 14. Fyra dagars veckan har väl varit det vanliga här i Frankrike fram till Hollande. Vår kommun gick bara över till fem dagar 2014, och vilket logistikstrul det ledde till. Och höjda avgifter för alla för att betala för TAP, extra aktiviteter i 45 minuter varje dag innan centre de loisir tog över. Vi fick iallafall onsdag morgon. Grannkommunen valde lördagsmorgon! Nu fick vi ”rösta” för ett par veckor sen om att återgå till 4 dagar, vilket det blivit. Personligen tycker jag att fyra längre dagar och en ledig har varit bättre för barnen. Sarskilt de yngsta. Men jag förstår helt klart problemen det kan leda till om hela livet nu organiserats om runt en femdagarsvecka. Det är ju inte klokt att de inför det så där i sista minuten. Faktiskt respektlöst. Bonne chance och bonne courage!!

 15. Jag förstår att det blir struligt. Men för barnen tror jag absolut att det är mycket bättre. Det borde finnas mycket större möjligheter för föräldrar att gå ner i tid medan de har barn. Att vara ifrån barnen 40-45 timmar i veckan är förfärligt tycker jag. Vilket sjukt samhälle vi upprätthåller där det endast går ut på att jobba, jobba, och åter jobba. Tror det är otroligt negativt för barn att i princip växa upp på institution, separerade från sina vuxna anknytningspersoner.

  Boktips: Hold on to you child av den kanadensiska barnpsykologerna Gordon Neufeldt. Efter den kommer du gladeligen gå ner till 80% och leva på snabbmakaroner och billigt lådvin 😉

  • Tusen tack för boktips! Och visst är det så… mina barn är ifrån mig tio timmar om dagen nästan, det är MYCKET!

   • Vore så intressant att höra dina tankar om du läser den.

    Själv sa jag upp barnens dagis, förlängde föröldrsrledigheten, sa upp mig, blev egen och har sedan fyra år tillbaka jobbat 2-3 dagar i veckan. Min man har gått ner till 80%. Nu går de äldre i skolan men vi minimerar fritids, yngsta är hemma och vi pusslar och grejar. Från att ha varit två typiska karriärsföräldrar som tyckt att det var såååå viktigt m kompisar och ”det sociala” för barnen, gör vi nu nästan allt i våra liv tvärtom. Andra böcker har påverkat också, men Hold on to your child (finns även på svenska) var verkligen en ögonöppnare.

    Glad sommar!

Write A Comment