Buttery apple cake. - Looking for sara

applecakeMåndagens mest meningsfyllda aktivitet var förmodligen äppelkakan. Ljuvligt smörig, söt och frasig äppelkaka, som påminde om min mormors smörbullar, fast med äpplen. Mer äpplen än kaka, ingen kanel, inga andra kryddor den här gången, och min måndagskväll var räddad. Move over smulpajer och tjusiga franska tarte aux pommes med receptinstruktioner i stil med ”slutresultatet ska likna en ros i full blomning”.

Nu vill jag aldrig göra annat än Buttery Apple Cake. Jag använde mig av lite för många äpplen och lite för lite smet, egentligen ska nog inte äpplena synas igenom skalet, men oh well. 

Så här.

Smör till formen.

2 dl mjöl

4-5 gula eller gröna äpplen

1,5 dl socker

2 tsk bakpulver

1/2 dl mjölk

80 gram smör

2 ägg

Värm ugnen till 180 grader. Smörj en form, pudra med mjöl. Smält smöret, rör ihop med socker. Rör i resten av ingredienserna och häll smeten i formen. Tryck ned äppelskivor. Grädda 30 minuter cirka. Ta ut ur ugnen. Blanda 6 msk smält smör med 1 ägg, 1/2 dl socker och en tsk vaniljpulver, häll över kakan. Grädda igen tills gyllene – kanske 20 minuter.

Ät med vaniljglass. Tänd ljus. Driv bort vinter-bluesen med smörig äppelkaka, den godaste jag ätit.

 

 

 

7 Comments

  1. Tack för receptet!
    Du! En favorit i repris. hur gör du dina pajer med deg på rulle? Det har nämligen börjat säljas efterrtättsdegar på rulle här i Spanien, och varje gång jag ser en sådan tänker jag på dig, och att jag vill testa någon av de pajer som du har skrivit om!

    • vill man vara syndig kan man smörsteka äpplena först, sedan i med kanel, hackad mandel kanske? Kokos?

      xxx

  2. Din äppelkaka ser alldeles fantastisk ut. Fint att äpplena syns – och gott med mycket äpplen! Den ska jag testa, behöver också svepas iväg…

Write A Comment