Advent. - Looking for sara

jag

Uppe med bebis. Han bankar på soffbordet med en träslev som hade han betalt för det, och jag dricker kaffe och stirrar ut i luften.

Jag har försökt att vara jultuff och distanserad, men det är en liten sorg att jag inte bakat lussekatter. Eller pepparkakor. Eller tagit fram julgranen. Mitt enda pynt är fyra ljus, och i morse tände vi det tredje.

Förra året var jag höggravid och hemma och bakade miljoner lussekatter. Och pepparkakor. Slängde ihop en glöggfest för 30 personer och lagade rödkål med kastanjer. I år äter vi makaroner och ketchup eller färdigsoppa.

Så här är det. Jag kommer hem efter sex med fyra barn. De är i säng vid åtta – förhoppningsvis. Junior förhindrar ibland makaronkok så att försöka hinna med lussekatterna känns som ett kamikazeprojekt. Jag har satsat så mycket på jobbet under hösten. För att jag ville till en bestämd punkt. Och så blir det inte. Min energi ara försvann. Så arg och frustrerad. Sen verkar det som att det blir kanske nästan bättre,, men det kommer att kräva oerhört mycket av mig. Igen. Så för att uttrycka mig på ett moget och nyanserat vis: Blä.

Men jullovet hägrar bakom knuten. Jag tog två veckors semester i sommar, och nu har jag tre välförtjänta veckor att njuta av! Och idag tar vi med oss barnen till Paris, vi ska låta hundratusentals glödlampor glittra över oss på Champs-Elysees, vi ska se luciatåget i svenska kyrkan, och vi ska tänka att vi är lyckliga människor.

Det är i alla fall vad jag inte vill tänka om fyrtio år: Vi var lyckliga människor och vi visste inte ens om det. Så jag tänker på det varje dag.

Ha en underbar adventsöndag, krama lite extra på de som är viktiga i era liv, och irritationsmomenten och perturbatörerna kan ni sända en tanke också, eftersom ni är så pass stora.

XOXO

Sara

 

5 Comments

 1. Vi har exakt noll julkänsla i det här hemmet. Jag glömde fixa adventskalender (förträngde?), vi har inte gjort något godis eller förberett mat, nada. Visserligen hänger det en julstjärna i köket och igår köpte vi en liten plastgran, men det hjälpte föga. Luften har kanske lite gått ur år 2016? Vi vill alla att detta mardrömsår ska ta slut så att vi får börja om med en blank canvas 2017?

  • Livet går vidare utan att stressa bara för jul som idag är så kompakt att den kommer vara över innan vi hinner blinka.
   Nästa år blir alltid bättre!
   A-M

 2. Ta vara på alla små lyckor som finns. De är runt oss hela tiden bara vi blir uppmärksamma på att de är där.
  Du verkar ha underbara barn och det betyder väl allt.
  A-M

 3. Anna Stouvenel Reply

  Men men men, 4 barn och heltidsjobb, du vet ju med dig att det blir en jul även utan saffransbullar. Paris och svenska kyrkan slâr det i hästlängder. Själv har jag julpyntat 3 gruppboenden och börjar bli lite trött. Det viktigaste är att vara tillsammans.

 4. 1 adventskalender, 1 adventsstjärna, 1 julkrubba.
  Och vi ska köpa en julgran, kanske nästa helg?
  Kollade faktiskt runt i en halvtimme efter lite mer ”pynt” men tyckte allt var plastigt och fult och det var fullt med folk som trängdes, barn som grät, stressade föräldrar. Jag kände mest att nej jag vill inte köpa en massa billigt, plastigt julpynt. Det känns inte snällt mot jordklotet :o) Vi klarar oss med en lite enklare jul.
  Din familj har säkert julpyntat sina hem. Dina barn kan uppleva julpyntade hem utan att du anstränger dig och det blir ännu lite mer speciellt att resa hem till Sverige för barnen?

Write A Comment