For better or worse. - Looking for sara

brev

När jag gifte mig var jag 25, var jätteförälskad, men begrep inte det stora, det svåra, det enorma i att lova i nöd och i lust, tills döden skiljer oss åt.

Det är så modigt att jag går sönder. Detta handlöst modiga löfte, att finnas kvar genom allt – krossat hjärta, sorg , förlorade barn, nedbrunnet hus, sjukdomar, arbetslöshet… Allt det som kan döda ett äktenskap. Och som ofta gör det. Statistiken, mina vänner, statistiken.

Men i den här världen när allt kan bytas ut, allt kan förändras, allt kan lämnas tillbaka som vi inte gillar, så betyder det löftet allt. Jag lovar. Men jag får också ett löfte att aldrig bli övergiven, aldrig bli lämnad, det värsta kan hända och jag blir aldrig övergiven. Och jag ska aldrig överge. Trygghet.

Löften som är så svåra att hålla, eftersom vi aldrig vet hur nöden faktiskt kan se ut, eller hur vi hanterar den. När jag var 25 var det lätt att lova, jag tror att vi båda tyckte det. Vi såg det som ett roligt äventyr, inte som en förpliktelse gentemot den andra. Vi hörde inte fraserna om att vi från och med nu hade ett ekonomiskt, moraliskt och mänskligt ansvar gentemot den andra. Att älska är lätt. Det är det andra som är svårt.

Som förälskad och frånskild får äktenskapet en djupare dimension. Jag packar handväskan full med näsdukar tar Ludde i handen och åker till Paris för att se Florence & Pierre lova varandra att alltid finnas där. Ett löfte som går långt utöver löften om att älska. Löften om känslor är omöjliga – men lätta – att ge. Jag kan lova någon att älska tills tiden tar slut, det behöver inte betyda så mycket.

Löften om ansvar, konstant beständighet och vi två livet igenom är möjliga att ge. Men oändligt svåra. Det kräver commitment och courage. Kärleken är bara början, bara en del i någonting mycket större, mycket vackrare.

5 Comments

  1. Ja, det är nog lättare att gifta sig som ung… Själv lever jag i en levande relation sedan 17 år (majgadd!) ogift. Känner en enorm ologisk inre motvilja mot att gifta mig. Det blir liksom värre för varje år. Det handlar precis om det du skriver, vilket löfte eller vilket allvar det ligger i giftermålet. Priset? Sambo låter absolut inte lika gediget som ”min fru” ”min man”.

Write A Comment