Nobelpris för evig ungdom (red red wine stay close to me). - Looking for sara

wine-and-chocolate

Nobelpristider! Och årets nobelpris i medicin fick mig att haja till eftersom jag såg att det in förlängningen handlar om att reparera trasiga och förstörda mitokondrier (en del av cellernas kärnor). Detta skulle inte fått mig att reagera nämnvärt tidigare, men eftersom min man har en mitokondriell sjukdom som gör att han har en 90-procentig synnedsättning så följer jag framstegen kring detta.

Årets Nobelpristagare har upptäckt och klarlagt maskineriet som styr autofagi, en fundamental process för nedbrytning och återvinning av cellens egna beståndsdelar. Kroppen är otroligt sofistikerad, och det här återvinningssystemet innebär att den själv tar hand om att göra sig av med allt skräp i våra celler. Pristagaren Ohsumis upptäckter har resulterat i ett paradigmskifte i vår förståelse av hur celler bryter ner och återvinner cellulärt material. Genom att studera det maskineri som Ohsumi upptäckt, vet vi idag att autofagi är fundamentalt för viktiga fysiologiska processer, bland annat för cellers förmåga att hantera näringsbrist och infektioner. Mutationer i gener av betydelse för autofagi kan orsaka ärftliga sjukdomar. Störningar i autofagi-processen kan bidra till bland annat cancer och neurologiska sjukdomar.

Och kan vi hjälpa kroppen att återvinna celler och ha en väl fungerande autofagi, något som i teorin skulle kunna förhindra diabetes, cancer, alzheimers etc? Granatäpplen, gurkmeja, vindruvor och rött vin verkar hoppfullt, men i stora mängder. Kroppen verkar också få igång autofagi med hjälp av fasta, träning och kalorireducering.

Inte så groundbreaking kanske, att frukt och grönt och träning hjälper oss att hålla oss friska, men ändå fascinerande hur kroppen fungerar, och det ger hopp om att kanske kunna bota sjukdomar när de redan finns där.

 

Write A Comment