Lågkolhydratkosten och hälsan. - Looking for sara

Det här kan vara lite kontroversiellt kanske, men det är väldigt intressant. I dessa dagar när lowcarb/paleo/highfat-trender är legio och man verkar ha belägg för många av hälsoeffekterna så är det bra att vara försiktig innan man ger sig in på att äta som våra förfäder gjorde för tusen år sedan eller att nästan nolla kolhydraterna.

Det passar långt ifrån alla. Enligt mycket av forskning man kan läsa så passar lågkolhydratskost och periodisk fasta män bättre än kvinnor. Jag har nog, som många andra, tänkt experimentera med lågkolhydratkost på grund av att den sägs hämma inflammationer och hålla blodsockret på en jämn nivå.

Det passade inte mig. Och efter att ha informerat mig om varför, så vet jag att jag inte är den enda. Lågkolhydratkost kan ställa till det med både sköldkörtel, binjurar, hormoner och fertilitet. Jag säger inte att det gör det för alla, men det är intressant att läsa om de här mekanismerna.

När man testas för sköldkörtelproblem så tittar på på ett hormon som kallas T3, men man tittar inte lika noga på dess spegelhormon, vilket kan vara missledande.

En stor studie, känd som the Vermont Study, visade – jag går inte in på några detaljer – att ett par av hormonerna som sköldkörteln producerar, T3 och reverse T3 (rT3). För lite kolhydrater för att T3-hormonet sjunker, och kroppen går på sparlåga. Reverse T3 är också känsligt för kolhydratintag, men i motsats till T3 så ökar Reverse T3 vid lågt kolhydratintag, och det här hormonet, som namnet anger, blockerar T3.

Andra studier visar att ketogena dieter (när man nollar kolhydrater) reducerar T3 lika fort som svält. Resultat från flera studier har visat att när man sänker kolhydratintaget (med bibehållet kaloriintag) så minskar T3 nivåerna kraftigt, trots att man egentligen inte äter mindre.

En kost låg i kolhydrater begränsar insulinpåslaget i kroppen, och många – inklusive jag själv – har köpt detta argument eftersom högt insulin sägs lagra fett. MEN det är insulinet som får hormonet T4 att omvandlas till det aktiva sköldkörtelhormonet T3, som reglerar sköldkörteln.

Många kvinnor som sänker kolhydratintaget, kanske just för att balansera sina hormoner  eller bekämpa candida, får motsatt resultat och får symptom som tyder på underaktiv sköldkörtel, trötthet, extra fett runt magen, torrt hår, torr hy, oro, humörsvängningar, rubbad cykel, torr hy, sömnsvårigheter, håravfall etc. Men ett test som kollar T3-nivåerna kan vara missledande om man inte samtidigt kontrollerar spegelhormonet reverse T3. Det är lite invecklat, men allt detta triggar en ökad produktion av kortisol, det stresshormon som man försöker undvika genom lågkolhydratkost.

För många personer som är känsliga för stress så gör lågkolhydratdieter att kortisolet ökar i kroppen, och ett kroniskt påslag av kortisol får binjurarna att bli överarbetade och stressade – precis det som vi ville undvika.

Forskare verkar vara eniga om att low carb har effekter på autoimmuna sjukdomar, fetma och inflammationer, men i ett långsiktigt perspektiv gör det mer skada än nytta, och enligt de studier som jag kommit över rekommenderas upp till 150-200 gram kolhydrater om dagen. En LCHF-diet ligger kanske på 20!

Obs att det finns konsensus i att ingen ska äta raffinerat socker och corn syrup, och att kolhydraterna ska vara av hög kvalitet (grönsaker, rotfrukter, frukt)…

Våra kroppar är fantastiska och komplicerade, och vi kan påverka hur vi mår så mycket genom hur vi tar hand om oss. Att förstå kroppens mekanismer är viktigt, och att förstå att vi är individer. Jag drog ned på kolhydraterna för att dämpa inflammationer i kroppen, och det ledde troligtvis till att jag ställde till det för min sköldkörtel. Jag säger inte att det blir så för alla, men om du dragit ned på kolhydrater och får hypothyroidsymptom så kan det vara dags att öka. igen.

Just saying. *lätt att vara efterklok*

 

 

9 Comments

 1. Du har så rätt i att det inte finns någon kost eller diet i världen som skulle lämpa sig för alla. Alla kroppar är olika. För mig är LCHF det bästa som hänt, plötsligt fungerar min kropp som den ska och alla tidigare krämpor existerar inte längre. Blodprover ett halvår senare bekräftade det. Men jag är övertygad om att det inte är för alla! Jag har PCO, och det kan förklara min fysiska reaktion.

  /Lotta

 2. Min upplevelse (och numera jobbar jag som Hälsocoach och får uppleva mirakel varje dag tycker jag) är att folk äter för mycket kolhydrater. Man behöver inte gå i ytterlighet för att hitta balans. Ät kolhydrater 2 av 4 måltider per dag. Ät mer kolhydrater de dagar du tränar och mindre under stillasittande dagar. Och låt inte kolhydraterna utgöra större delen av en måltid mer än nån gång i veckan.

  • Tror du har helt rätt i detta. För så funkar det för mig haha.

 3. Hej, tycker det är lite kul att du skriver det här från Frankrike, ett land där LCHF inte direkt har slagit igenom (typ har aldrig hört någon prata om det?). Här äter alla vitt bröd i mängder… och på skolan kanske det finns EN unge som är lite mullig…. mitt ideal är nog mera medelhavsdieten, blandat med mycket frukt och grönsaker…. har svårt för extremer.
  Och du har verkligen rätt i att kroppen är en komplicerad maskin och att alla är olika!

  • Nja, här börjar lågkolhydrat- och atkins komma tycker jag. Och man ser fler och fler tjockisar, inte så många barn kanske, men tonåringar och yngre när man ser sig om på gatorna.

 4. Beror kanske hur man jämför. Sverige mot Frankrike sâ tränar svenskar mycket mera och utesluter än det ena än det andra ur kosten och testar hela tiden olika dieter. Men jämför man Frankrike idag jämfört Frankrike för tio âr sedan. Dieter vet jag inte. Känner ingen fransman som följer en diet. Däremot hoppar fransmän ofta över mâltider? Men att träna. Oj oj oj oj. För tio âr sedan var det helt otänkbart att springa i träningskläder pâ Paris gator. ”Pas très chic”. Det fanns inte? Jag vet det, för jag försökte springa i Paris och kände mig som ett ”freak”. Idag sâ ”löptränar” varannan fransman inklusive funktionsplagg, löpskor, pulsmätare o s v… En söndagmorgon är det en strid ström av neonklädda joggare riktning parken… Förr var det baguetter och hundar man mötte?

Write A Comment